Na de operatie

Het precieze verloop na de operatie is per ziekenhuis verschillend. Bespreek het daarom met uw behandelend arts.

Wat gebeurt er na de longoperatie?

Natuurlijk is de precieze gang van zaken per ziekenhuis verschillend. Bespreek het verloop na de operatie daarom met uw behandelend arts. In het algemeen zal het ongeveer gaan zoals hieronder beschreven.

Familie wordt op de hoogte gebracht

Direct na uw longoperatie wordt uw familie gebeld om hen op de hoogte te brengen hoe de operatie is verlopen. Als u wakker wordt, zal u merken dat er een of twee slangen uit uw borstholte komen. Dit is de thoraxdrain die gebruikt wordt om vocht en lucht af te zuigen.

Naar de uitslaapkamer

Na de operatie gaat u naar de verkoever (uitslaapkamer) en als hier alles goed verloopt wordt u overgeplaatst naar de Intensive Care (IC). Op de IC worden zaken als de bloeddruk en thoraxdrain goed in de gaten gehouden. Als alles in orde is gaat u de volgende dag naar de verpleegafdeling.

Tijdens de eerste dagen na de operatie wordt u door de longchirurgen goed in de gaten gehouden middels korte bezoekjes (dit noemen we visites). Tijdens deze visites controleren de artsen de toestand van de thoraxdrains en bepalen ze het medische beleid. Naast de longchirurg zullen ook de longarts en afdelingsarts u bezoeken.

Pijn na de operatie

De pijn na een VATS lobectomie is veel minder dan bij een klassieke longkwabverwijdering omdat bij de VATS techniek de ribben niet meer hoeven te worden gespreid. Dat is ook een van de redenen dat het herstel na een VATS Lobectomie veel vlotter verloopt.

Bovendien krijgt u op de operatiekamers al voordat u gaat slapen een epiduraal (soort ruggeprik) van de anaesthesist. Dit is voor de pijnbestrijding na de operatie. Deze epiduraal zal tot maximaal drie dagen na de operatie inblijven om de pijnstilling zo optimaal mogelijk te houden. Hierna krijgt u pillen om de pijn te bestrijden.


 Een beknopte samenvatting vindt u in onze VATS Lobectomie folder (PDF).