Verloop van de longoperatie

In de zijkant van het lichaam worden twee tot drie kleine sneetjes gemaakt en een grotere. Omdat de ingreep via een kijkoperatie gebeurt, is het spreiden van de ribben niet meer nodig.

In de zijkant van het lichaam worden twee tot drie kleine sneetjes gemaakt en een grotere (hierdoor wordt aan het einde van de operatie de longkwab verwijderd). Een scoop (kleine camera) wordt ingebracht via het onderste sneetje. Via de andere sneetjes worden instrumenten ingebracht om de operatie te kunnen verrichten. Omdat de ingreep via een kijkoperatie gebeurt, is het spreiden van de ribben niet meer nodig.

De chirurg kijkt met de camera tussen de ribben door en haalt voorzichtig de longkwab los met speciale instrumenten. Via de grotere snee wordt de longkwab verwijderd. Als de chirurg heeft gecontroleerd dat er geen bloedingen zijn, worden de instrumenten en de camera verwijderd en de sneetjes gehecht.

In een aantal ziekenhuizen in Nederland wordt de VATS lobectomie via slechts 1 sneetje (van circa 4 cm) verricht. In dat geval worden alle instrumenten via hetzelfde sneetje ingebracht. Via dit sneetje wordt aan het eind van de operatie ook de longkwab verwijderd.

De operatie duurt zo'n 2-4 uur.


 Een beknopte samenvatting vindt u in onze VATS Lobectomie folder (PDF).